söndag 31 januari 2010

Burka och naket är samma elände

Burka och naket är samma elände. Så sa LO-anställda Carina Nilsson, fil.lic. i psykologi, till mig på en förlagsfest hos Hjalmarson & Högberg för en tid sedan.
Bakgrunden till detta påstående är att jag gett ut en självbiografi som delvis handlar om mina drygt tio år som Skandinaviens mest kända strippa under 60-talet.
Carina Nilsson såg upprörd och chockad ut när hon tittade på bokens omslag. "Usch", sa hon och pekade på en bild där jag poserade barbystad.
Bilden var snygg och noga utvald till omslaget av förlagschefen Lars Hjalmarson himself. Jag försökte förklara för Carina att 60-talets striptease var jämförelsevis oskyldig om man ser till senare konster i samma bransch. Det gick inte. "Usch", fortsatte hon envist och fördomsfullt.
Innerst inne måste jag erkänna att hon kanske har rätt. Både burka och striptease handlar egentligen om kvinnoförtryck. Striptease kan ju också vara inkörsporten till något värre; prostitution, knark- eller alkoholmissbruk. Själv blev jag alkis, men annars klarade jag mig bra. Numera är jag nykter alkoholist.

2 kommentarer:

 1. hej gunilla
  jag tycker det var tufft av dig att skriva boken, som jag förresten har och även läst.
  Det var kul att se dig igen. jag kände igen dig. även nu har du kvar lite drag sen förr.
  ha det så jättebra.
  kram mona

  SvaraRadera
 2. hej jag bloggar åxå.
  www.htpp://sammens.blogspot.com

  så får vi se om det funkar.
  jag hade skrivit en hel del men jag har ingen aning vart det tog vägen. får ge mig tid att göra om det.
  ha det gott kram mona

  SvaraRadera