söndag 15 augusti 2010

Rolf Inghamn - skandalernas man

Publiken satt förväntansfull i lokalen Slagthuset i Malmö. Man väntade på att "Festival der Operettes" skulle ta sin början på scenen.
Då steg en kvinna fram och meddelade att föreställningen var inställd. Det var bara att packa sig hem igen för de ca 500 människor som samlats för att ha en trevlig kväll i operett-anda.
Besvikelsen var stor och än större blev den när man inte fick tillbaka de pengar man betalat för entrébiljetten.
Det var skandal, kanske den sista skandalen som impressario Rolf Inghamn ställde till. Året var 2004, och Rolf lämnade jordelivet året därpå, 2005.
Orsaken till att operetten blev inställd var att Rolf Inghamn struntat i att betala artisternas gage.

Det var inte första gången det strulade kring Rolf. Hans liv var späckat med otrevligheter, särskilt när det gällde att göra ekonomiskt rätt för sig.
Kontoret för "Impressario & konsertbyrå Rolf Inghamn AB" låg i Söderköping och därifrån ordnade han en hel del. Det var flygshower, cirkus, riddarspel, catchbrottning, teater, mässor, musikaler, gospel, monsterbilar, operetter och opera.
Han var den som först tog in storband som Rolling Stones, The Who och Cream till Sverige. Han drev också Folkets Park i Kungsör under flera år.
Men ofta brydde han sig inte om att betala lokalhyror, annonskostnader, hotellräkningar eller gage till artister. Det förekom en hel del oegentligheter och Rolf Inghamn gjorde säkert rätt för beskrivningen "opålitlig".

Själv blev jag ordentligt drabbad av hans skojerier. När han och jag, i Köpenhamn 1965, kom överens om att samarbeta anade jag aldrig vad som väntade.
Rolf såg väldigt trevlig och förtroendeingivande ut, och det var lätt att falla för hans charm och att tro på hans fagra löften. Det lovades "guld och gröna skogar" både vad gällde karriär och inkomster. Han skulle bli en toppenmanager, trodde jag.

Jag blev lurad.

Allt som oftast behöll Rolf större delen av mitt gage för egen del. Men det värsta var de "fulheter" han drog in mig i. Den allra värsta "fulheten" var när han skrev en porrbok (vill ej nämna titeln) och gav ut den i mitt namn.
Jag hade då fått i uppgift att skriva en liten story, som sedan Rolf skulle fylla i och göra en trevlig bok av.
Trevlig - jotack!
Dagen efter utgivningen fick jag läsa snusket, men då var skadan redan skedd. Jag hade litat helt på Rolf. Ville och kunde knappt tro att det fanns en sådan elakhet på vår jord.
Jag var mycket ung, mycket naiv och väldigt utsatt efter Rolf Inghamns övergrepp.

Rolf var en skandalernas man och det smittade av sig på hans omgivning. Jag lyckades lämna honom 1970. Då reste jag till Köpenhamn där jag skaffade ny manager, började jobba med "Black Theater of Prag" på nattklubben Valencia, och dessutom fick jag en roll i storfilmen "Mazurka på Sängkanten".

6 kommentarer:

 1. Även fast han var en skandal så var han världens bästa och coolaste farfar R.I.P Rolf Inghamn <3

  SvaraRadera
 2. Jag har alltid haft bra vitsord om roffa, han var snäll och omtänksam även om affärer gick upp och ner tror inte han satte i system att inte betala för sig utan berodde nog på vikande intäkter ibland ! Roffa var väldens snällaste han såg mig som en extra son .... tycker inte man ska ta fram dom dåliga sakerna utan allt bra han gjort genom åren ....

  SvaraRadera
 3. Hörru din strippa sitt inte här och snacka skit. du är fan inte bättre fan sitter på kronofogen och skit, du ska fan respektera att han dog och inte skriva sånt skit efter 5 år. du verkar inte veta vad fan du snackar om och hoppas nåt skit händer dig...... BYE BIATCH!!!!

  SvaraRadera
 4. Du är nog den mest ointressant person jag någonsin skådat, och skriver / bloggar även värdelöst, finns tydligen människor till allt.

  SvaraRadera
 5. Du skriver att den var hans sista skandal hur kan du bara skriva så vad jag nu ser med det du skriver så måste ju du vara hans sista skandal verkar ju inte den tar slut förrens du lämnar in hoppas du inte blir långvarig på jorden för en så jävlig person som du får man leta efter detta är andraa inlägget nu. En sak fattar jag inte du säger han struntade i att betala dom som skulle uppträda hur kan du veta det jag har aldrig hört Roffa berätta att du var involverad i hans firma så hur kan du då veta vad det stod i kontrakt kanske var dom som gjorde fel.... han ryp extra son

  SvaraRadera
 6. Tydligen en mycket öm tå ; )

  SvaraRadera