söndag 21 mars 2010

Prickskytten Sten Broman

Sten Broman var känd för att ha många olika talanger och egenheter. Något som kanske inte är så känt är att Sten var en mästerskytt - en riktig prickskytt. Det bevisade han varje gång vi besökte Tivoli i Köpenhamn och det gjorde vi många gånger. Sten älskade då att få visa sin suveränitet vid skjutbanan.
Skjutandet fick alltid bli det avslutande nöjet på tivolidagens program innan vi tog färjan tillbaka till Skåne. Det var på grund av att Stens överlägsna säkerhet i att hantera skjutvapen garanterat gav vinster i form av olika små gosedjur. Vi ville bära på teddybjörnar eller gulliga rosa kaniner så kort väg som möjligt.
Vi inledde undantagslöst våra tivolibesök med att äta och dricka gott på restaurang Divan 2. En favoriträtt där var pillede rejer på danskt rågbröd och till det dracks bier och snaps. Det var viktigt att man sa bier och inte öl. Sten menade att öl och olja var samma sak, och olja som dryck skulle väl bara en dummerjöns beställa, sa han.
Nåja, därefter blev det kaffe och konjak och kanske en liten kransekage.
Sedan skulle det åkas berg- och dalbana. Sten ville alltid absolut sitta i den allra sista vagnen eftersom det skumpade mest i den. Då blev det extra roligt. Vi kunde skumpa oss igenom flera åkturer på rad, skrikande som två barn. Ibland prövade vi att åka andra karuseller, men berg- och dalbanan förblev favoriten.
När klockan visade att det var dags att börja tänka på hemresan tog vi en sväng förbi skjutbanan. Där la Sten geväret mot axeln och med säker hand och skarp blick sköt han mitt i prick så att både skjutbanepersonal och folk runt omkring applåderade. Varje gång.
En vinst har jag kvar, en mjuk liten söt apa, och han är dekorerad med en medalj från Uardaakademien.
Han heter Sten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar