torsdag 12 augusti 2010

Show med Vincent Senise Bjurström

"Han ska ha på truten"!
"Fimpa den jäveln"!
"Fanskapet ska inte komma levande härifrån"!
Ungefär så lät det i festlokalen i Smedstorp en vårvinterkväll 1966.
Orsaken var den 22-årige riksbekante förföraren Vincent Senise Bjurström. Historier om Vincent och hans förförarkonster hade då gått som en löpeld genom pressen en längre tid. Och eftersom Vincent var allt annat än en blyg gosse, så berättade han mer än gärna för alla som ville höra på om hur han förförde äldre damer med feta bankkonton. Detta levde han gott på. Det skrevs spaltmetrar om honom och alla i 1960-talets Sverige visste vem Vincent var.

1966 ville han slå mynt av sitt kändisskap och sparkade igång en folkparksturné. I programmet ingick förutom han själv, ett rockband, en sångerska och en striptease utförd av mig. Vincent bidrog genom att sjunga låten "Just a gigolo".

Under hela showen hördes hotfulla protestskrik från publiken. Att Vincent var impopulär bland landsortspojkarna gick inte att ta miste på.
När jag utfört min dans, och barbröstad drog en suck av lättnad över att jag äntligen kunde lämna scenen, kände jag en plötslig smärta i vänster bröst. Överraskad skrek jag till och samtidigt upptäckte jag Vincent som likt ett dibarn hängde i min stackars tutte. Han hade satt tänderna i mig i ett kraftfullt bett.
Jag höll på att smälla av, men lyckades hålla god min och spela med.
Publiken fick fnatt.
"Hugg den jävla förföraren. Nu jävlar....."

Vi fick lämna Smedstorp med hjälp av polis. Den manliga delen av publiken ville lyncha Vincent. "Bröstbettet" blåstes upp till enorma proportioner i stora delar av pressen. Skandalen var ett faktum.
Efter ännu ett framträdande i Vinslöv (utan bröstbett), lades showen ner.

Vincents bakgrund var brokig. Hans mamma Betty Bjurström var en, på sin tid, vacker och skandalomsusad varietédansös och revyartist. Bl.a. dansade hon barbröstad på Chinateatern i Stockholm, vilket var kolossalt vågat på den tiden, 1940-talet. Lockad av ett filmkontrakt reste Betty till Italien där hon träffade Vincents blivande pappa, Renato Senise.
Tillsammans förde paret ett kringflackande liv med många äventyr. Betty blev bl.a. anklagad för spioneri.
I ett anfall av svartsjuka sköt Renato sin hustru Betty med tre skott på ett hotellrum i Paris 1949. Vincent var då fem år, och efter mordförsöket var hans mamma delvis förlamad.
En av de bortopererade kulorna lär hon ha låtit förgylla för att spara som minne.
Betty Bjurström avled i Stockholmstrakten 2001.

Foto på Vincent finns under inlägget "bilder" 21 juni 2010.

2 kommentarer:

 1. comment puis-je me procurer votre livre ? Est-il traduit en français.
  Merci de bien vouloir me donner une réponse.

  (eddl@dbmail.com)

  Eliane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry, but my book is not translated into french. You can buy it from swedish bookshops on internet, i.e www.bokus.se
   Greetings
   Gunilla

   Radera