måndag 12 juli 2010

Kiviks marknad på 60-talet

Varietéerna på 60-talets Kiviks marknad bjöd på en hel del sevärdheter. Det var före den tid då storstädernas porrklubbar tömdes och flyttade in på Kiviks varietéscener och förvandlade dem till juckande slagfält.För då tog den "riktiga" varieté-eran slut och kvar fanns bara äckel och snusk.
Men det fanns alltså en tid före porren. En tid då ett par nakna bröst kunde väcka uppseende och skapa rubriker. (Det hände när jag mannekängade i topless baddräkt 1964). En tid då fina varietéartister såsom t.ex. fakirerna Mr Swing och Ali Ben Hassan, svärdslukarna Miss Leiane och Wickman, gummimannen Mr Martino och väldigt många andra gjorde marknaden minnesvärd.
Mr Swing var i särklass. Han skrämde slag på publiken med sitt diaboliska utseende och sina helvetesvrål. Han kallades för "djävulen i den röda slängkappan", men privat var han gullig och snäll som ett lamm.
De största varietéägarna var Knatten Olsson, Evert Schultz och Boris Bravin. Mr Swing och jag jobbade åt Knatten Olsson.
Att jobba på Kiviks marknad var för oss artister förfärligt påfrestande. Showerna pågick utan uppehåll från förmiddag till bortåt midnatt. Och showade vi inte på scenen så måste vi befinna oss på Paraden utanför varietétältet och spela apa för att locka folk att köpa entrébiljett till föreställningen. Ofta var showen på Paraden bättre än inne i tältet.
Varietédirektörerna tjänade pengar - mycket pengar. Jag minns resväskor fyllda med sedlar. Vi artister fick inte särskilt mycket extra för våra insatser.
Direktörerna låg i krig med varandra. Striderna gällde vem som lyckades locka mest folk till sina tält. Avklippta sladdar till högtalare, fysiskt våld och hotelser var inga ovanligheter.
En av direktörerna var känd för att behandla sina artister väldigt illa. Det sas att han t.o.m. slog dem och höll deras gager inne.
Trots allt är jag glad och tacksam för att jag fick vara med och uppleva Kiviks marknad från insidan före den tid då förfallet tog vid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar