lördag 10 juli 2010

Fesljummen snaps - en katastrof

Maken bjöd på kryssning till Tallin och S:t Petersburg. Det var en kompensation för den bedrövliga fångtransporten på Medelhavet som jag beskrev i ett tidigare inlägg. Denna resan blev bättre. Den var riktigt trevlig. Det serverades god mat, vädret var vackert och solen värmde oss vid poolen. På kvällarna bjöds det på överdådiga shower och allt var frid och fröjd.
Maken drabbades förstås av två vredesutbrott under resans gång, men det kan faktiskt ses som lite positivt eftersom han annars brukar vädra sina negativa känslor ganska titt och tätt.
Första utbrottet kom under sightseeing-turen i S:t Petersburg. Det var när en grupp undomar envisades med att komma försent varje gång vi skulle infinna oss vid bussen efter rundvandring på egen hand. Maken satt vid min sida, blängde på klockan och morrade alltmer ilsket. När han såg de skyldiga tidstjuvarna komma sakta släntrande, brast allt för honom. Han rusade upp, mötte dem i bussdörren och gav dem en utskällning med råge. Tidsmarodörerna gapade förvånat i alltmer rodnande ansikten där ungdomsfinnarna lyste röda och såg ut att vilja spricka vilken sekund som helst. När den första förvåningen lagt sig flinade de trotsigt, men satte sig tysta på sina platser. Strax därpå hördes rungande applåder från de övriga passagerarna. Maken såg mycket nöjd ut.
Nästa prövning hände vid lunchbordet då maken beställde snaps till sillen. Den asiatiske vinkyparen såg ganska rådvill ut vid beställningen och maken förstod genast att hans (kyparens) snapskunskaper var obefintliga. Därför höll maken ett litet föredrag om snapsar i allmänhet och dess betydelse i synnerhet. Vinkyparen lyssnade intresserat. Han nickade och i hans ögon kunde man läsa att ett förståelsens ljus gått upp. Leende skyndade han ut till köksregionen för att strax återvända med ett dricksglas halvfyllt av en gulaktig vätska. Maken tog i glaset och exploderade i samma ögonblick.
"VA, FESLJUMMEN SNAPS!" röt han.
I denna stund kunde makens upplevelse av katastrof inte vara större. Hur i h-e kunde man servera sill utan att veta vad snaps var? Och på ett fartyg som avgick från Sverige, ville han veta.

Men som sagt, annars var resan mycket trevlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar