onsdag 10 februari 2010

Fakiren Mr Swing


Trollkonstnären Curtelle och jag spinner på en gemensam idé. Vi har planer på att besöka Mr Swings grav i Bergsjö utanför Hudiksvall.
Mr Swing var fakir. Förmodligen var han en av de bästa fakirerna i världen - artistiskt sett. Av helt "vanliga" fakirkonster som att genomborra sin kropp med nålar, äta rakblad, ligga på krossat glas och sluka eld, gjorde han en helt fantastisk show. Medan dramatisk musik på högsta volym ljöd ur högtalarna, rusade Mr Swing in på scenen med mord i blicken . Han vrålade vansinnigt och blodisande. Han såg skrämmande hotfull ut och det hände att folk svimmade. Han kallades för "Djävulen i den röda slängkappan".
Han showade i Japan, på Irland, i Holland och i varieté La Paris marknadstält.
Sommaren 1964 jobbade Mr Swing och jag ihop på La Pari. En period skötte vi hela showen själva. Vi turades då om att framträda. Mr Swing gjorde dels sina fakirkonster och dels ett trollerinummer.

Jag var först ormtjuserska och gjorde som sista shownummer en stripteasedans i orientalisk stil. Däremellan assisterade jag Mr Swing under hans trollerinummer. Minns inte hur vi klarade det hela, men det funkade faktiskt.
Publiken var förstås lite undrande över att jag som ormtjuserska hette "Miss Tonga" för att strax efteråt som strippa heta "Yvette Duboir". Det här var innan jag blev "adlad" av Stig Lommer på ABC-teatern i Köpenhamn och fick artistnamnet "Gunilla af Halmstad".
Mr Swing försvann spårlöst någon gång på 1970-talet. Ingen visste vart han tagit vägen.
Många år senare blev hans öde känt för oss - hans gamla vänner.
Mr Swing var död. Han hade råkat trampa på en rostig spik, vilket ledde till blodförgiftning. I samband med det fick han en hjärtattack och avled tragiskt.
Mr Swing var en unik artist. Jag saknar honom.

7 kommentarer:

 1. Fick idag veta att Mr Swing dog i strupcancer 1988.
  Gunilla

  SvaraRadera
 2. Jag måste berätta en sak som etsat in sig i mitt minne , Jag träffade Mr swing under den tiden han gjorde lumpen ,, han var då på jagaren ÖSTERGÖTLAND som kock eller hovmästare (flunk) min pappa var underofficerare på den tiden och vi (hela famljen) var inbjudna på familjedag , vi fick middag mm ,, men jag glömmer aldrig den uppvisningen av mr swing när han åt glas ,glödlampor och trollade fram mjölk ur knäet på oss , det var en enmansshow utav dess like, ja det var det jag ville berätta/ Bengt Fridlund Karlskrona

  SvaraRadera
 3. PS Jag såg också Mr swing några ggr på wämöparken too /bengt

  SvaraRadera
 4. Hejsan !!! Hamnade här av en slump,då mina tankar ofta går till Swing.Han är 1 av de få människor som etsat sig fast från min barndom o jag sökte hnm för en del år sedan men fick veta att han tyvärr avlidit.Minns när jag "tvättade" hans skjortor och fick hutlöst bra betalt *S* men saknar hnm mest som en härlig personlighet.
  Kommer mkt väl ihåg dig åxå Gunilla o önskar dig allt gott i livet. Hälsningar Anne Bravin

  SvaraRadera
 5. Jag har ett minne som 5-6 åring I Rö utanför Norrtälje och en man som kallades Mr Swing som skulle visa pappa hur man förde nålar genom armen.. och varje gång jag ser någon fakir eldslukare tänkte jag på Mr Sving

  SvaraRadera
 6. Jag har ett minne som 5-6 åring I Rö utanför Norrtälje och en man som kallades Mr Swing som skulle visa pappa hur man förde nålar genom armen.. och varje gång jag ser någon fakir eldslukare tänkte jag på Mr Sving

  SvaraRadera
 7. Han var väl under en tid i slutet på 60 talet tillsammans med en tjej från Degerfors, jag var tillsammans med hennes syster, minns honom väl då vi ibland stod bakom scenen då de uppträdde.

  SvaraRadera